Emergency Call
.

Α. ΕΡΓΑ ΣΕ ΦΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Έργα Επεκτάσεων του ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές / σε νέες αγορές

Αγωγός Υ.Π. προς τη Δυτική Μακεδονία

Περιγραφή Έργου

Το έργο περιλαμβάνεται σε συνέχεια της στήριξης της πολιτικής απολιγνιτοποίησης της χώρας και αφορά στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μέσω νέου κλάδου αγωγού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Το έργο αποτελείται από

  • Την κατασκευή 157 χλμ αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης
  • Την κατασκευή του Σταθμού Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς επίσης και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή.

 Η δυναμικότητα του σταθμού μέτρησης εκτιμάται στα 50.000 Nm3/h, σε διάταξη (1+1)- ένα ρεύμα σε λειτουργία ένα σε αναμονή.

Το έργο έχει ευθυγραμμιστεί με τη στρατηγική της εταιρείας για την ενεργειακή μετάβαση και ειδικότερα θα κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι συμβατό για μεταφορά H2 έως 100%.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει αιτηθεί επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027

 Οφέλη

  • προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές
  • διασφάλιση πιθανής πρόσβασης νέων Χρηστών
  • «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος

Νέα προβλήτα για LNG μικρής κλίμακας στη Ρεβυθούσα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  • Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020

Δημόσια Δαπάνη

  • 8,885 m€ (PA 2014-2020)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

Το έργο είναι μια υλοποίηση των συνεχιζόμενων μελετών στο πλαίσιο του POSEIDON MED II.

Το POSEIDON MED II, υπό την αιγίδα του INEA (Innovation and Network Executive Agency), αποτελεί μέρος των απαραίτητων βημάτων για την υιοθέτηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως θαλάσσιου καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα προβλήτα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρεβυθούσας και θα εξυπηρετεί τη λειτουργία της φόρτωσης σε μικρά πλοία (1.000 m3 και έως 20.000 m3). Το μικρότερο από αυτά θα τροφοδοτεί με σκάφη (cruisers, containerships, Ro-Pax), το λιμάνι του Πειραιά. Οι μεγαλύτεροι θα προμηθεύουν δορυφορικούς σταθμούς αποθήκευσης και διανομής LNG σε άλλα λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού ή θα εκμεταλλεύονται εικονικούς αγωγούς σε νησιά.

Οφέλη

  • Τροφοδοσία νέων περιοχών/αγορών
  • άνοιγμα νέου κλάδου στην αγορά αερίου στην Ελλάδα (ανεφοδιασμό πλοίων)
  • «απανθρακοποίηση» του ελληνικού ενεργειακού συστήματος

Σταθμός M/R στο νομό Άσπρου

Το έργο αποτελείται από Σταθμό Μ/Ρ στο νομό Άσπρου με σκοπό την τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω αγωγού στις πόλεις Σκύδρα, Έδεσσα, Νάουσα, Βέροια & Γιαννιτσά. Το έργο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με Η2 (έως και 100%).

Οφέλη

  • Τροφοδοσία νέων περιοχών

Σταθμός M/R στην περιοχή Πέρδικας/Εορδαίας

Περιγραφή Έργου

Το έργο αποτελείται από σταθμό M/R στην περιοχή της Πέρδικας/Εορδαίας με σκοπό την τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω αγωγού στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Αμύνταιο).

Το έργο έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με Η2 (έως και 100%).

 Οφέλη

  • Τροφοδοσία νέων περιοχών

Μετρητικός/ Ρυθμιστικός Σταθμός Εισόδου πόλεως Δρυμός/Λητή

Περιγραφή Έργου

Σταθμός Μέτρησης / Ρύθμισης Δρυμός/Λητή θα τροφοδοτείται από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω του υφιστάμενου κεντρικού αγωγού με μέθοδο Hot-Tapping. Η μέγιστη χωρητικότητα του νέου σταθμού Μ/Ρ θα είναι 18.000 Nm3/h και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις: Φάση 1: 9.000 Nm3/h, Φάση 2: 18.000Nm3/h

Οφέλη

  • Τροφοδοσία νέων περιοχών

Προσωρινή Προμήθεια με εγκαταστάσεις ΥΦΑ μικρής κλίμακας (Ασπρος και Νάουσσα)

Περιγραφή Έργου

Το έργο αποτελείται από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας ΥΦΑ για την προμήθεια

  • της περιοχής του Άσπρους
  • της περιοχής της Νάουσας

προσωρινά μέχρι να τροφοδοτηθεί από τον Αγωγό Υψηλής Πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί με αρθρωτές δεξαμενές μικρού μεγέθους και αεριοποιητές, οι οποίοι είναι εύκολο να μετεγκατασταθούν, μεγιστοποιώντας έτσι τις πιθανές συνέργειες και ελαχιστοποιώντας το σχετικό κόστος.

Οφέλη

  • Τροφοδοσία νέων περιοχών

Μετρητικός/ Ρυθμιστικός Σταθμός Κορίνθου

Περιγραφή Έργου

Το έργο συνίσταται στην εγκατάσταση Μετρητικού/ Ρυθμιστικού Σταθμού εισόδου πόλεως στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, και περιλαμβάνει

  • την εγκατάσταση των κτιριακών υποδομών (Κτήριο Ελέγχου Σταθμού Μ/Ρ), την κατασκευή των Μετρητικών/ Ρυθμιστικών ρευμάτων του Σταθμού δυναμικότητας, με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις,
  • την κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου για την προστασία των Μετρητικών/ Ρυθμιστικών διατάξεων (Skid Shelter) και
  • την σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό.

Η δυναμικότητα του σταθμού εκτιμάται στα 10.000 Nm3/h με διάταξη 1+1 με πρόβλεψη επέκτασης σε 20.000 Nm3/h σε διάταξη (2+1).

Οφέλη

  • Δυνατότητα πρόσβασης σε νέους Χρήστες

Έργα Αύξησης δυναμικότητας και ασφάλειας εφοδιασμού ΕΣΦΑ

Σταθμός συμπίεσης στην Αμπελιά

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  • Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020

Δημόσια Δαπάνη

  • 30,1 m€ (PA2014-2020)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

Ο συμπιεστής θα περιλαμβάνει δύο (2) μονάδες συμπίεσης συν την εφεδρική μονάδα με ισχύ (2+1) x 10MW. Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει την δυνατότητα συμπίεσης και σε αντίστροφη ροή.

Ο συμπιεστής αεριοστροβίλου θα είναι σε θέση να λειτουργεί με έως και 10% H2.

Οφέλη

  • Αποδοτικότητα ΕΣΦΑ,
  • Εύρυθμη λειτουργία με στόχο την πρόληψη συμφορήσεων

Σταθμός Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού TAP στη Ν. Μεσημβρία (Booster Compressor)

Περιγραφή Έργου

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός νέου Σταθμού Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού TAP (Trans Adriatic Pipeline) με πίεση μεταφοράς σημαντικά μεγαλύτερη από την πίεση λειτουργίας του ΕΣΦΑ.

Τα χαρακτηριστικά του σταθμού συμπίεσης αφορούν στην εγκατάσταση δύο μονάδων δυναμικότητας 1,1 MW και μιας μονάδας δυναμικότητας 3,3MW, χωρίς εφεδρική μονάδα.

Η διαμόρφωση αυτή μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ροών, από πολύ χαμηλή ροή έως τα 10 εκατ. Νm3 την ημέρα.

Οι συμπιεστές θα είναι ηλεκτροκίνητοι με μεταβλητή ταχύτητα

Οφέλη

  • Αποδοτικότητα ΕΣΦΑ,
  • Εύρυθμη λειτουργία,
  •  διαμετακόμιση ροών

Σταθμός Συμπίεσης στην Κομοτηνη

Περιγραφή Έργου

Το έργο υλοποιείται σε δύο φάσεις

  • Στην Α’ φάση θα εγκατασταθούν τρεις μονάδες συμπιεστών ισχύος 8,2MW η κάθε μία με διαμόρφωση 2+1 (2 σε λειτουργία και μία μονάδα σε αναμονή),
  • στη φάση Β θα εγκατασταθεί μια επιπλέον μονάδα (4η μονάδα συμπίεσης) με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Η σχετική τελική διαμόρφωση του σταθμού θα είναι 3+1 (3 σε λειτουργία και μία μονάδα σε αναμονή).

Οφέλη

  • Το έργο στοχεύει στην αύξηση της Ικανότητας Μεταφοράς του ΕΣΦΑ και στη δυνατότητα προμήθειας μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά καθώς και στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω ΕΣΦΑ στην περιοχή της Κομοτηνής ή/και μέσω νέων έργων φυσικού αερίου που προβλέπονται να αναπτυχθεί στην περιοχή (IGI, IGB).

Ρυθμιστικός σταθμός Κομοτηνής

Περιγραφή Έργου

Οι νέες απαιτήσεις για την τροφοδοσία του αγωγού IGB για περίοδο δέκα μηνών χωρίς τη λειτουργία του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή, προϋποθέτουν την κατασκευή σύνθετου ρυθμιστικού σταθμού ο οποίος θα εγκατασταθεί στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της LVS Κομοτηνής.

Οφέλη

  • Επαρκής λειτουργία ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία σε διαφορετικά επίπεδα πίεσης και η  τροφοδότηση του δικτύου IGB.

Έργα Διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με άλλα Συστήματα Φ.Α. / Συνδέσεις νέων Χρηστών

Αγωγός Νέας Μεσημβρία –Ευζώνων/ Γευγελή και Μετρητικός Σταθμός

Περιγραφή Έργου

Το έργο εντός της ελληνικής επικράτειας συνίσταται στην κατασκευή:

  • Αγωγού μήκους ~55 χιλιομέτρων και διαμέτρου 30‘’, με πίεση σχεδιασμού 80barg και μέγιστη πίεση λειτουργίας 66,4 barg οποίος ξεκινά από την Νέα Μεσημβρία (Σημείο σύνδεσης κατάντη του Συμπιεστή Ν. Μεσημβρίας) έως το Μεθοριακό Σταθμό U-7550 που ανήκει στα Διοικητικά Όρια της Κοινότητας Ευζώνων, ανατολικά από τον ποταμό Αξιό.
  • Μετρητικό Συνοριακό Σταθμό (ΜΣΣ) στην περιοχή διασύνδεσης (εκτιμώμενη δυναμικότητα 430.000 Nm3/h) με κεντρική διάταξη παράκαμψης του σταθμού 50% της τελικής δυναμικότητας

Οφέλη

Το έργο αποσκοπεί στη διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας με στόχο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Βόρεια Μακεδονία καθώς σήμερα η τροφοδοσία της εν λόγω αγοράς εξαρτάται αποκλειστικά από τη διασύνδεση με την Βουλγαρία (σε συμφόρηση).

Το έργο αυτό προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και την δραστηριοποίηση περισσότερων Χρηστών συμβάλλοντας

  • στην ανάπτυξη του ελληνικού κόμβου φυσικού αερίου
  • στην αύξηση του βαθμού χρήσης των ελληνικών υποδομών όπως της Ρεβυθούσας, με στόχο τη μείωση των χρεώσεων του Συστήματος μακροπρόθεσμα.

Διασύνδεση με το FSRU Αλεξανδρούπολης

Περιγραφή Έργου

Το Έργο αφορά την κατασκευή ενός Μετρητικού/Ρυθμιστικού Σταθμού για την παραλαβή, διαχείριση ροής και τιμολόγησης των μεταφερόμενων ποσοτήτων από το σημείο εισόδου, κατάντη του σταθμού ξεστροπαγίδων του Διασυνδεδεμένου Συστήματος.

Ο νέος σταθμός Μ/Ρ Αμφιτρίτης θα έχει δυναμικότητα, 865.000 Nm3 /h,πίεση σχεδιασμού 110 barg, με κατάλληλες διατάξεις βανοστασίων εισόδου και εξόδου E.S.D. (με διατάξεις παράκαμψης) και κεντρική διάταξη παράκαμψης του σταθμού Μ/Ρ του 50% της τελικής δυναμικότητας.

 Οφέλη

  • Δυνατότητα πρόσβασης νέων Χρηστών

Σύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής με το ΕΣΜΦΑ

Το έργο συνίσταται στην κατασκευή αγωγού μήκους περίπου 1,5 χλμ. ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό του κλάδου “Κομοτηνή – Αλεξανδρούπολη” με τη διαδικασία της “εν θερμώ διάτρησης – hot tapping” και τη δημιουργία νέου βανοστασίου, στην κατασκευή Σταθμού Μέτρησης Φυσικού Αερίου.

Σύνδεση της νέας Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Θερμοηλεκτρικής μέχρι το ΕΣΜΦΑ Δυτικά του LVS Κομοτηνής (αγωγός από το σταθμό Μ έως το δίκτυο 24”)

Λόγω των απαιτήσεων για παροχή του IGB χωρίς τη χρήση του Συμπιεστή και προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη υδραυλική ισορροπία του δικτύου, ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός Θερμοηλεκτρικής θα πρέπει να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο εναλλακτικά από το δίκτυο ΔΕΣΦΑ από τον αγωγό 24” Δυτικά της Κομοτηνής.

Έργα βελτίωσης/εκσυγχρονισμού/συντήρησης ΕΣΦΑ

Συμπιεστής απαερίων στη Ρεβυθούσα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  • Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα 2007-2013 & Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020

Δημόσια Δαπάνη

  • 6,4 m€ (PA2014-2020)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

Προκειμένου ο ΔΕΣΦΑ να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παραγόμενα αέρια βρασμού (BOG) στον Τερματικό Σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας από τις κρυογονικές εγκαταστάσεις (2η αναβάθμιση) καθώς και από τη φάση εκφόρτωσης/φόρτωσης και κυρίως να αποφευχθεί η καύση του Τα αέρια στο ύφος της εγκατάστασης σε περίπτωση μη λειτουργίας αποστολής, ο ΔΕΣΦΑ θα εγκαταστήσει νέο σταθμό συμπίεσης για την BOG ώστε να αυξήσει την πίεση και να τα διοχετεύσει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου.

Οφέλη

  • Ενίσχυση της αποδοτικότητας του ΕΣΦΑ και της αποτελεσματικής λειτουργίας
  • Μειώστε τις απώλειες LNG – εξοικονόμηση ενέργειας
  • Περιβαλλοντικό όφελος με την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την περίοδο μη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού.

Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης στη Ν. Μεσημβρία

Περιγραφή Έργου

Το έργο αφορά την κατασκευή Εκπαιδευτικού Κέντρου θεωρητικής και πρακτικής άσκησης τεχνικών φυσικού αερίου. Η ανάπτυξη τέτοιων υποδομών θα είναι η πρώτη στην περιοχή των Βαλκανίων. Θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για τις ανάγκες του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ, αλλά δημιουργεί τη δυνατότητα πρόσθετων υπηρεσιών για την εκπαίδευση του προσωπικού άλλων ΔΣΜ και ΔΣΔ, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους για τους Έλληνες χρήστες του δικτύου.

 Οφέλη

  • Αποδοτικότητα του ΕΣΦΑ,
  • Αποτελεσματική λειτουργία

Αντικατάσταση Συστημάτων Διαχείρισης Μετρήσεων και Εποπτείας/Ελέγχου σε Σταθμούς Μ και Μ/Ρ του ΕΣΜΦΑ

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση των Συστημάτων Διαχείρισης Μετρήσεων και Εποπτείας/Ελέγχου σε είκοσι τέσσερις (24) υφιστάμενους Μετρητικούς (Μ) και Μετρητικούς/Ρυθμιστικούς (M/Ρ) Σταθμούς

  • Αποδοτικότητα ΕΣΦΑ,
  • εύρυθμη λειτουργία

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων ΥΦΑ και ΚΛΣ

Σκοπός του έργου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των Κτιριακών και Ηλεκτρολογικών/Μηχανολογικών εγκαταστάσεων των Κέντρων Λειτουργίας & Συντήρησης με σκοπό την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε εναρμόνιση με τον Κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων ‘’ΚΕΝΑΚ’’ (ΦΕΚ Β 2367/12.07.2017).


Μετατόπιση αγωγού Αμπελιά – Καρδίτσα – Τρίκαλα

Η ανάγκη μετεγκατάστασης ενός τμήματος του αγωγού Αμπελιά – Καρδίτσα – Τρίκαλα προκύπτει λόγω της τελικής θέσης του νέου έργου του Σταθμού Συμπίεσης Αμπελιάς.


Αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση ζημιών στο σταθμό της Αμπελιάς

Το προτεινόμενο έργο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην περιοχή της Αμπελιάς πριν από την κατασκευή του προγραμματισμένου σταθμού

συμπίεσης, λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών που συνέβησαν, και την εγκατάσταση ενός δικτύου αντιπλημμυρικής προστασίας που θα μετριάσει τυχόν μελλοντικές ζημίες από πλημμύρες.

Β. ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

Έργα Επεκτάσεων του ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές / σε νέες αγορές

Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς Πάτρα

Το έργο περιλαμβάνεται σε συνέχεια αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορά στη διασύνδεση με το ΕΣΦΑ της πόλης της Πάτρας και της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Πατρών, με δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και επιπλέον πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Tο έργο αποτελείται από

  • αγωγό υψηλής πίεσης, μήκους περίπου 145 χλμ. και διαμέτρου 20’’, ο οποίος θα ξεκινά από κατάλληλο σημείο επί του αγωγού υψηλής πίεσης προς Μεγαλόπολη.
  • όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και Μετρητικό/Ρυθμιστικό σταθμό με αρχική δυναμικότητα 27.500Nm3/h σε διάταξη (1+1) με μελλοντική πρόβλεψη επέκτασης σε μέγιστη δυναμικότητα 55.000 Nm3/h, εφόσον αιτιολογείται από την ζήτηση του κατάντη συνδεδεμένου συστήματος.

 Το έργο θα σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με Η2 (έως και 100%).

Οφέλη

  • προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές
  • διασφάλιση πιθανής πρόσβασης νέων Χρηστών

Μετρητικός/ Ρυθμιστικός Σταθμός Βέροιας

Σκοπός του έργου είναι η εγκατάσταση Σταθμού Μέτρησης/Ρύθμισης (μαζί με τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποστηρικτικό εξοπλισμό) στην ευρύτερη περιοχή της Βέροιας για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο σταθμός Μ/Ρ θα συνδεθεί ανάντη με τον κλάδο 10” Αρσένιο-Βέροια, το οποίο αποτελεί μέρος του αγωγού ΥΠ 30’’ στη Δυτική Μακεδονία (ήδη προγραμματισμένο έργο) και κατάντη με το αναμενόμενο δίκτυο διανομής της ΔΕΔΑ. Το έργο θα σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με Η2 (έως και 100%).


Μετρητικός/ Ρυθμιστικός Σταθμός Νάουσας

Ο σταθμός Μ/Ρ θα τροφοδοτείται μέσω του LVS U-9120 του κλάδου 10″ Αρσένιο-Βέροια, το οποίο αποτελεί μέρος του αγωγού ΥΠ 30” προς Δυτική Μακεδονία.

Ο σταθμός θα υλοποιηθεί με συνολική δυναμικότητα 6.000 Nm3/h και πίεση εξόδου 16,7 barg, (6.000 Nm3/h, διάταξη 1+1 – ένα μετρητικό/ρυθμιστικό ρεύμα σε λειτουργία και ένα σε αναμονή), καθώς και στέγαστρο για την προστασία των μετρητικών/ρυθμιστικών διατάξεων (skid shelter), αίθουσα ελέγχου, κτίριο RCC και υποστηρικτικό εξοπλισμό.

 Το έργο θα σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατό με Η2 (έως και 100%).


Μετρητικός/Ρυθμιστικός Σταθμός για τις πόλεις Άργος/ Ναύπλιο

Το έργο συνίσταται στην εγκατάσταση ενός Μετρητικού/ Ρυθμιστικού Σταθμού Εισόδου πόλεως και περιλαμβάνει την εγκατάσταση των κτιριακών υποδομών (Κτήριο Ελέγχου Σταθμού Μ/Ρ), την κατασκευή των Μετρητικών/ Ρυθμιστικών ρευμάτων του Σταθμού δυναμικότητας, με τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, την κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου για την προστασία των Μετρητικών/ Ρυθμιστικών διατάξεων (Skid Shelter) και την σύνδεση με τον κεντρικό αγωγό ΕΣΜΦΑ.

Έργα Αύξησης δυναμικότητας και ασφάλειας εφοδιασμού ΕΣΦΑ

Διπλασιασμός κλάδου υψηλής πίεσης Καρπερή – Κομοτηνή

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή ενός αγωγού 30”, 215 χιλιομέτρων 100% συμβατού με H2 παράλληλου με το υφιστάμενο δίκτυο από την Καρπερή έως την Κομοτηνή.

Το έργο αποτελεί έργο προτεραιότητας καθώς θα αυξήσει τη δυνατότητατ ου ΕΣΦΑ να μεταφέρει πρόσθετες ροές φυσικού αερίου μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου τμήματος του Συστήματος.


Διπλασιασμός κλάδου υψηλής πίεσης Πάτημα – Λιβαδειά

Το έργο περιλαμβάνει τον διπλασιασμό περίπου 100 χιλιομέτρων του κύριου αγωγού ΥΠ του ΕΣΦΑ με έναν 100% συμβατό αγωγό με H2 , διαμέτρου 30”, από τα Μέγαρα μέχρι τη Λιβαδειά Στόχος του έργου είναι η μείωση της πτώσης πίεσης στον κύριο αγωγό, όταν η ροή του φυσικού αερίου είναι από το Νότο προς το Βορρά, αυξάνοντας το επίπεδο πίεσης στην ανάντη πλευρά του Συμπιεστή της Αμπελιάς.

Έργα Διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με άλλα Συστήματα Φ.Α. / Συνδέσεις νέων Χρηστών

Μετρητικός και Ρυθμιστικός Σταθμός για τη σύνδεση με το FSRU της Διώρυγα GAS

Περιγραφή Έργου

Το Έργο Σύνδεσης περιλαμβάνει νέο Σταθμό Μέτρησης/Ρύθμισης (M/Ρ), όπου θα καταλήξει ο αγωγός φυσικού αερίου που σκοπεύει να κατασκευάσει η Διώρυγα Gas. Αυτός ο νέος σταθμός Μ/Ρ θα βρίσκεται κοντά στους υπάρχοντες σταθμούς Μ/Ρ για την προμήθεια του διυλιστηρίου της MOTOR OIL HELLAS και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Korinthos POWER SA στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων στην Κορινθία. Αυτός ο νέος Μ/Ρ σταθμός θα έχει δυναμικότητα 490.000 Nm3/h και κεντρική διάταξη παράκαμψης του σταθμού Μ/Ρ του 50% της τελικής δυναμικότητας.

Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθεί ένα νέο σημείο εισόδου ” Διώρυγα Gas”, το οποίο θα ικανοποιήσει το αίτημα της Διώρυγα Gas για συνολική παροχή φυσικού αερίου 11,76 εκατομμυρίων Nm3/d. Η μέγιστη πίεση εξόδου του Μ/Ρ σταθμού θα είναι ίση με 66,4 barg.

 Οφέλη

  • Δυνατότητα πρόσβασης νέων Χρηστών

Σύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής «Αλεξανρούπολη Α.Ε.» με το ΕΣΦΑ και Μετρητικός Σταθμός

Το έργο θα επιτρέψει τη σύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής «Αλεξανδρούπολης  Μονοπρόσωπη Α.Ε.» με το ΕΣΦΑ, προκειμένου να λειτουργήσει μια νέα μονάδα αεριοστροβίλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 840 MWe

Το έργο θα είναι 100% έτοιμο να δεχθεί υδρογόνο.


Σύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής «Λάρισα Θερμοηλεκτρική.» με το ΕΣΦΑ και Μετρητικός Σταθμός

Το έργο θα επιτρέψει τη σύνδεση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής «Λάρισα Θερμοηλεκτρική » με το ΕΣΦΑ, προκειμένου να λειτουργήσει μια νέα μονάδα αεριοστροβίλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 872,6 MWe.

Το έργο θα είναι 100% έτοιμο να δεχθεί υδρογόνο.

Έργα βελτίωσης/εκσυγχρονισμού/συντήρησης ΕΣΦΑ

Επέκταση και αναβάθμιση Μετρητικών/Ρυθμιστικών Σταθμών Σημείου Εξόδου Διανομής «Αθήνα»

Το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση της ομαλής λειτουργίας του ΕΣΜΦΑ κατά την εξυπηρέτηση ενός Σημείου Εξόδου που είναι συνδεδεμένο με το Δίκτυο Διανομής και ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση της αναμενόμενης αύξησης κατανάλωσης του φ.α. στον εγχώριο τομέα.


Κατασκευή νέου Μετρητικού/ Ρυθμιστικού σταθμού στο Μαρκόπουλο για την αντικατάσταση του υφιστάμενου

Στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ομαλής λειτουργίας του ΕΣΜΦΑ κατά τη συντήρηση ενός σημείου εξόδου που είναι συνδεδεμένο με το Δίκτυο Διανομής.

Απαιτούμενες τροποποιήσεις Μετρητικού Σταθμού Νέας Μεσημβρίας για την σύνδεση ΕΣΜΦΑ με TAP, για λειτουργία σε αντίστροφη ροή

Το έργο αφορά τις τροποποιήσεις του μετρητικού σταθμού Νέα Μεσημβρία για την παροχή των ποσοτήτων πεπιεσμένου φυσικού αερίου από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου στο Σύστημα του TAP, με πίεση παράδοσης σημαντικά υψηλότερη από την πίεση λειτουργίας του ΕΣΦΑ.

Γ. ΚΡΙΣΙΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Σταθμός Ρύθμισης Μετρήσεων Νέας Μεσημβρίας για τη διασύνδεση με τον ΤΑΡ

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  •  Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020
  • Χρηματοδοτικό μέσο Connecting Europe Facility (CEF) για έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Προϋπολογισμός: 12 εκ. €

Δημόσια Δαπάνη

  • 5,44 εκ. € (ΠΑ 2014-2020)
  • 0,24 εκ. € (CEF)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

  • Ένα (1) Tie In Point μεταξύ ΕΣΦΑ και αγωγού TAP αμφίδρομος.
  • Το έργο περιλαμβάνει Μετρητικό/Ρυθμιστικό Σταθμό, μικρό συνδετικό αγωγό (περίπου 250m) μεταξύ των δύο συστημάτων και αγορά γης για το M/R. Ο Σταθμός έχει σχεδιαστεί για μη επανδρωμένη λειτουργία με τεχνική ικανότητα 10 εκ. Nm 3 / ημέρα- χωρητικότητα 3 Nbcm/y – 417.000 Nm3/h.
  • Ροή αερίου από το TAP στο NNGTS λόγω της διαφοράς στην πίεση λειτουργίας,

Οφέλη

Το έργο έχει μεγάλη σημασία καθώς αναμένεται να ενισχύσει την ευελιξία του ΕΣΜΦΑ και την ασφάλεια του εφοδιασμού


2η Αναβάθμιση Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα 2007-2013 & Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020

Επιλέξιμος Προϋπολογισμός
131.155.378,15€

Δημόσια Δαπάνη

  • Α’ Φάση (2007-2013): 14.028.614,71€
  • Β’ Φάση (2014-2020): 31.875.767,64€

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

Το Έργο περιλαμβάνει

  • την κατασκευή 3ης Δεξαμενής ΥΦΑ 95.000 m3,
  • την αναβάθμιση του ποσοστού αεριοποίησης,
  • την αναβάθμιση των θαλάσσιων σκαφών για την υποδοχή μεγαλύτερων πλοίων,
  • η αναβάθμιση του Αγ. Μετρητικός Σταθμός Τριάδας.

Οφέλη

Το έργο είναι πολύ σημαντικό καθώς αναμένεται:

  • αύξηση της λειτουργικής ευελιξίας του Τερματικού Σταθμού ΥΦΑ
  • βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας του εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής των βόρειων σημείων εισόδου
  • επιτρέπουν την υποδοχή πλοίων μεταφοράς LNG χωρητικότητας έως 260.000 m3 ενώ η τρέχουσα χωρητικότητα είναι έως 140.000 m3 με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση περισσότερων πλοίων μεταφοράς LNG.

Επιπρόσθετα, το έργο είναι απαραίτητο για την υδραυλική ευστάθεια του Συστήματος Μεταφοράς, αφού τα άλλα δύο σημεία εισόδου στο ΕΣΜΦΑ βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της χώρας και η κατανάλωση συγκεντρώνεται στο νότιο τμήμα.


Πιλοτικός (πρώτος) σταθμός φόρτωσης φορτηγού

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  • Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020
  • Poseidon Med II

Δημόσια Δαπάνη

  • 3,03 m€  (PA2014-2020)
  • 0,20 m€ (Poseidon Med II)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση πιλοτικού σταθμού φόρτωσης φορτηγών στη νήσο Ρεβυθούσα. Ο σταθμός θα διαθέτει έναν χώρο φόρτωσης για φορτηγά χωρητικότητας 50 m3 και ροή φόρτωσης 100 m3/h. Περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη για μελλοντική δεύτερη θέση. Το έργο περιλαμβάνει επίσης:

  • Μέτρηση LNG που φορτώνεται μέσω ζυγογέφυρας
    • Έλεγχος του σταθμού φόρτωσης φορτηγών από τον Χώρο Ελέγχου Τερματικού ΥΦΑ και το σύστημα ΔΕΣΦΑ SAP για την έκδοση τιμολογίων και λοιπών απαιτούμενων εγγράφων
    • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός του ακινήτου του ΔΕΣΦΑ καθώς και στον δρόμο πρόσβασης στη Ρεβυθούσα.
    • Επέκταση της υφιστάμενης προβλήτας στο λιμάνι Περάματος Μεγαρίδος ή/και άλλων λιμανιών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά φορτηγών LNG από και προς τον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας

Οφέλη

  • Αύξηση της διείσδυσης φυσικού αερίου στις αγορές της Ελλάδας ή του εξωτερικού
  • Προμήθεια πελατών εκτός δικτύου (εκτός δικτύου φυσικού αερίου)
  • Ανάπτυξη LNG ως εναλλακτικό καύσιμο στις θαλάσσιες μεταφορές

Αναβάθμιση του Συστήματος Ελέγχου και Απόκτησης Δεδομένων επίβλεψης (SCADA) για τα κύρια και εφεδρικά κέντρα αποστολής (Φάση Β)

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  • Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020

Προϋπολογισμός: 1,9 εκ. €

Δημόσια Δαπάνη

  • 0,97 m€ (PA2014-2020)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Περιγραφή Έργου

Το Έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία νέου Συστήματος Εποπτικού Ελέγχου & Απόκτησης Δεδομένων – SCADA για το κεντρικό και εφεδρικό κέντρο αποστολής. Το νέο σύστημα θα παρέχει στον ΔΕΣΦΑ νέα εργαλεία διαχείρισης όπως εικόνες, γραφικά, βάσεις δεδομένων, συναγερμούς, ιστορικά δεδομένα κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι ο υπάρχων εξοπλισμός δεν υποστηρίζεται πλέον από την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία δεν διαθέτει πλέον απόθεμα ανταλλακτικών. Η επένδυση αναμένεται να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του συστήματος (φιλικότητα προς τον χρήστη, καλύτερες παραμέτρους εμφάνισης και ευκολία στο σχεδιασμό νέων εικόνων γραφικών)

Οφέλη

  • Παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών

Αναβάθμιση σταθμού συμπίεσης στην Νέα Μεσημβρία

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

  • Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΠΑ 2014-2020

Δημόσια Δαπάνη

7,496 m€ (PA2014-2020)

Ταμείο
Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Ενίσχυση του υφιστάμενου σταθμού συμπίεσης στην Νέα Μεσημβρία με 3η μονάδα συμπίεσης, παρόμοιων τεχνικών χαρακτηριστικών με τις υφιστάμενες.

Η εγκατάσταση της 3ης μονάδας συμπιεστή στη Νέα Μεσημβρία, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμένο σταθμό συμπίεσης στην Αμπέλια, αυξάνει τη συνολική δυναμικότητα των σημείων εισόδου στο βόρειο τμήμα του ΕΣΜΦΑ.

Οφέλη

  • Αποδοτικότητα ΕΣΦΑ, εύρυθμη
  • λειτουργία με στόχο την πρόληψη συμφορήσεων

Εγκατάσταση Μ/Ρ Λιβαδειάς

Στόχος του έργου είναι η εγκατάσταση ενός M/R City Gate Station στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, προκειμένου να τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο τα δίκτυα διανομής (19barg MP) της πόλης Λιβαδειάς.


Σταθμός M/R στο Δίστομο Βοιωτίας (AdG III)

Η κατασκευή του νέου ADG III (U-2840) M/ Station (U-2840) στην περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας περιλαμβάνει:

· την αποξήλωση του υφιστάμενου σταθμού ADG III (TM1 / TM5),

· την εγκατάσταση της κτιριακής υποδομής (RCC και Station Building),

· την κατασκευή του Σταθμού χωρητικότητας 23.500 Nm3/h.

Ο νέος Σταθμός διαθέτει σύστημα αντικεραυνικής προστασίας και γείωσης για όλες τις επίγειες μεταλλικές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλον χώρος διαθέτει δρόμους, αποχετεύσεις, περιμετρική περίφραξη και λειτουργικό φωτισμό.


Μετρητικός Σταθμός στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (ADG IV)

Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση Μετρητικού Σταθμού στην ευρύτερη περιοχή της βιομηχανίας «Αλουμίνιον της Ελλάδος», με σκοπό την τροφοδότηση φυσικού αερίου στις νέες εγκαταστάσεις «Ηλεκτροπαραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου Άγιος Νικόλαος ΙΙ».


Εγκατάσταση Μ/Ρ Καβάλας

Το έργο αναφέρεται στην εγκατάσταση Σταθμού M/R 70/19 στην περιοχή της βαλβίδας γραμμής Καβάλας. Στόχος του έργου είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο της πόλης της Καβάλας και των κοντινών πόλεων Παλαιό και Ελευθερούπολη.


Αγωγός Υψηλής Πίεσης από τη Μάνδρα Αττικής στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ στην Ελευσίνα

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει

  • την κατασκευή αγωγού μήκους 6,7 KM και διαμέτρου 10 ιντσών που θα ξεκινά από τη βαλβίδα γραμμής «Μάνδρα» και ακολουθώντας μια διαδρομή κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και τη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου θα καταλήξει στις εγκαταστάσεις των ΕΛ.ΠΕ. . (Ελληνικά Πετρέλαια).
  • Την Κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού για την προμήθεια αδειών των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

Αύξηση της διαθεσιμότητας εφεδρικής ισχύος στο τερματικό LNG Ρεβυθούσας

Το έργο αφορά την αύξηση της διαθεσιμότητας εφεδρικής ισχύος στον τερματικό σταθμό ΥΦΑ Ρεβυθούσας, από 9MVA σε 12MVA, με χρήση των υφιστάμενων γραμμών της ΔΕΗ. Οι απαραίτητες ενέργειες για την προσαύξηση αφορούν κυρίως εργασίες που εκτελεί ο ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή του υφιστάμενου Υποσταθμού Υ/ΜΤ στα Μέγαρα. Επίσης θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες στην υφιστάμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση.


Αναβάθμιση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συστήματος τιμολόγησης και εξοπλισμού πεδίου SCADA σε σταθμούς Μ/Ρ 1ης γενιάς (1995-2000)

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, αποξήλωση υφιστάμενου εξοπλισμού, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού για 16 σταθμούς του ΕΣΦΑ εκ των οποίων ο υφιστάμενος εξοπλισμός μέτρησης και διαχείρισης τιμολογίων και σηματοδότησης έχει ξεπεράσει μια περίοδο λειτουργίας 10 ετών.

Δ. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Λειβαδιά – Καρπερή και Σταθμοί Συμπίεσης

To έργο αποτελείται από τα παρακάτω υποέργα:

• Κλάδος ΥΠ Καρπερής-Λειβαδίας (μέχρι 340 χλμ., αγωγός μέγιστης διαμέτρου 30΄΄)

• Αναβάθμιση προγραμματισμένου Συμπιεστή στην Αμπέλια (προσθήκη ισχύος έως

12 MW)

• Αναβάθμιση Συμπιεστή στη Ν. Μεσημβρία (προσθήκη ισχύος έως 21 MW)

• Νέος Συμπιεστής στον ανατολικό κλάδος (εκτιμώμενη ισχύς έως 18MW)

Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί σε πλήρως επεκτάσιμη, αρθρωτή και σταδιακή βάση για περαιτέρω αξιολόγηση μετά το αποτέλεσμα του market test, το οποίο ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε το Μάρτιο του 2023, για την αξιολόγηση των αιτημάτων νέας δυναμικότητας και, στο πλαίσιο αυτό, το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ως παράγοντας διευκόλυνσης για περαιτέρω αιτήματα για δεσμεύσεις δυναμικότητας στα Σημεία Διασύνδεσης μεταξύ του ελληνικού ΕΣΦΑ και των γειτονικών συστημάτων, δηλαδή τον TAP, τον IGB ή τις γειτονικές χώρες. Για το σκοπό αυτό, οι προδιαγραφές του έργου θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του market test, που αναμένεται το 2024.